top of page

Het energieprestatiecertificaat: wat het betekent voor jouw woning?

Als je ooit hebt nagedacht over het kopen, verkopen of verhuren van een woning, dan is de term 'EPC' je vast niet onbekend. Maar wat is een Energieprestatiecertificaat precies, en waarom zou het je iets moeten schelen? In deze blog duiken we in de wereld van EPC en ontrafelen we de gevolgen ervan voor jouw woning.


Het belang van een EPC

 

Een EPC, kort voor energieprestatiecertificaat, is jouw woning's energierapportkaart. Het geeft aan hoe energie-efficiënt jouw woning is en is daarmee een indicatie van de energiekosten die je kunt verwachten. Het is wettelijk vereist bij de verkoop of verhuur van woningen, omdat het toekomstige eigenaars of huurders inzicht geeft in de energieprestatie van hun potentiële nieuwe thuis.

 

De meting van de energieprestatie

 

Om een EPC te verkrijgen, moet een gecertificeerde energiedeskundige jouw woning bezoeken. Hij of zij beoordeelt verschillende aspecten van jouw huis, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ramen en deuren, en het type gebouw. De deskundige berekent dan een score die aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is, variërend van zeer zuinig (A-score) tot niet zuinig (G-score).

 

De gevolgen van een hoge EPC-score

 

Een hoge EPC-score (dichter bij G) brengt meestal geen goed nieuws met zich mee. Het betekent dat je huis niet zo energiezuinig is als het zou kunnen zijn, wat resulteert in hogere energierekeningen. Dit kan ook van invloed zijn op de waarde en verkoopbaarheid van je woning. Potentiële kopers of huurders kunnen terughoudend zijn als ze weten dat ze meer moeten betalen voor energie, of als ze verwachten te moeten investeren in verbeteringen. Sinds 1 januari 2023 geldt er namelijk een renovatieverplichting voor wie een energieverslindende woning of appartement met een EPC-label E of F koopt. Binnen vijf jaar moet je renoveren tot een energieprestatieniveau van label D.

 

Verbetering van jouw EPC-score

 

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jouw EPC-score te verbeteren. Denk aan het toevoegen van isolatie aan je dak, muren of vloer, het upgraden naar een hoogrendementsketel, of het installeren van dubbele beglazing. Deze verbeteringen kunnen niet alleen jouw EPC-score verbeteren, maar ook de verkoopwaarde van je woning en het comfort voor jou en je gezin.

 

Je EPC is meer dan alleen een verplicht document; het is een essentiële leidraad voor de energieprestaties van je woning. Door slimme keuzes te maken en te investeren, kun je je score verbeteren, je energierekeningen verlagen en bijdragen aan een duurzamere wereld. Bij Lamers Bouwonderneming staan we klaar om je te begeleiden bij het nemen van deze stappen, zodat je woning niet alleen comfortabeler wordt, maar ook een positieve impact heeft op het milieu.

Comments


bottom of page